Laktoza [lakt…], sut qandi, С|2Н22Оп – disaxaridlar guruhiga mansub karbonsuv, D-glyukoza va D-galaktozalar qoldiqlaridan hosil boʻlgan. Optik faol; mol. m. 342,3.
Ona sutida – 5-8 %, sigir sutida – 4-5 % laktoza bor. Laktoza – oq kristall modda, taʼmi shirin, suvda yaxshi eriydi. Kislotalar bilan gidrolizlaganda va laktaza taʼsirida glyukoza va galatozaga parchalanadi.
Qaytarilish xususiyatiga ega, bijgʻib sut kislotasini hosil qiladi, shu bois sut mahsulotlari tayyorlashda laktoza qoʻl keladi.
Sut yogʻi va oksidi ajratilgach, zardobidan laktoza olinadi. Oziq-ovqat sanoati, tibbiyot va bakteriologiyada (oziq muhitlar tayyorlashda) ishlatiladi.